Vad är ett Hoax och hur stoppar man det?

Vad

Hoax betyder bluff och är egentligen inget nytt fenomen. Vissa tror ju t.ex. att månladningen är ett sofistikerat hoax av NASA. Det som är relativt nytt är att nya hoax sprids så fort tack vare chatt, epost och sociala medier.

Varför uppstår en Hoax då. Ja du, det är en bra fråga… Min gissning är att någon vill testa hur stor spridning deras ”roliga” idé kan få.

Exempel på Hoax är:

– Att skriva en statusrad på Facebook skulle ogiltigförklara det avtal du faktiskt accepterade när du skapade kontot.

– Ditt konto stängs av dom du inte skickar detta vidare.

– Någon vill ge bort pengar. ”Få 1000 kr av <företag>, klicka bara på länken.”

– Nostradamus har förutspått <aktuell händelse>.

– En osannolik bild som sprids som sann, men är photoshoppad.

– Om du inte vidarebefodrar till minst 10 personer så händer nåt.

– En person är försvunnen. Detta kan ju absolut vara sant, men folk fortsätter sprida det blint även efter att de återfanns.

Det finns exempel på gamla hoax som vägrar försvinna. Ett exempel är en 9-årig kille som fick cancer och bad folk skicka vykort så han kunde komma med i Guinnes Rekordbok för flest mottagna vykort. Han blev friskförklarad för över 20 år sedan, men får fortfarande vykort.

Det luriga med ett Hoax-epost är att det KAN ju vara sant och folk chansar hellre och skickar det direkt än att lägga ner en minut på att kolla fakta.

Problemet

Ett Hoax-epost skadar inte lika mycket som skadlig kod, t.ex. ett virus eller en mask, men tiden de tar och irritationen de skapar räcker för att vilja stoppa det.

Lösningen

 • Källkritik och kund förnuft.
 • Sök på Google efter nyckeord i texten, som t.ex. namn, adress, telefonnummer eller till och med en hel formulering med citationstecken runt. Visar de första träffarna att det är ett hoax så är det nog det så är det.
 • Kolla på hemsidor som listar och försöker verifiera Hoax:
 • http://www.snopes.com
  http://urbanlegends.about.com
 • Företag kan enkelt se vilka konton som är inaktiva och de har bättre sätt att komma i kontakt med dig än att hoppas att en kompis skickar informationen till dig.
 • Är det rimligt? Gillar verkligen din farmor videon med rubriken ”Wow, this video is amazing. Click to view”?.
 • Om det låter för bra för att vara sant är det troligen det.
 • Kolla med en IT-kunnig kompis. Chansen är stor att du inser svaret på frågan innan du ens ställer den.
 • Om någon skickar ett Hoax till dig, ge dom länken till denna sidan (https://itblogg.aafloen.se/hoax).

Obs!
Var extra försiktig med att klicka på länkar och köra bifogade filer runt helgdagar, då mängden skadlig kod oftast skjuter i höjden då. Kolla med avsändaren om han/hon verkligen har skickat det. Även om DancingPigs.exe eller Löner.xls är lockande, försök står emot  🙂   Detta är väl egentligen inte ett Hoax, men är ändå viktigt.

Sök på Google efter nyckeord i texten, som t.ex. namn, adress, telefonnummer eller till och med en hel formulering med citationstecken runt. Visar de första träffarna att det är ett hoax så är det nog det så är det.

kommentarer
 1. Annifey skriver:

  Du glömde ”döende person (ofta barn och ofta någon form av cancer) har en sista önskning”.

  Jag är så TRÖTT på alla dessa märkliga mail som förvånansvärt många faktiskt tar på allvar… Precis som du säger så tycker man att man borde inse att det helt enkelt inte är sannolikt men så enkelt är det ju inte.

  Ända sedan jag i slutet av 90-talet var aktiv på olika mailinglistor har jag försökt att propagera för att man aktivt ska söka info innan man vidarebefordrar mail. Redan före googles storhetstid fanns ju faktiskt siter som i stort sett bara skriver om olika hoax’s så det är inte särskilt svårt att finna info.

  När det gäller mail av typen ”maila alla du känner och xx@yyy.com så får du en gratis zz” så gissar jag att det blir ett mer än litet problem yyy.com…

 2. Annifey skriver:

  ok då… -Du nämnde väl ”tyck synd om”-epost.

  Dem tycker jag extra illa om 😉

 3. nollkollcarlsson skriver:

  Jag fick mailet ang datavirus och att om man hunnit starta datorn skulle man snabbt ska stänga av den osv.

  Den som skickat till mig hade skickat till mängder andra. Jag tryckte ”svara alla” och skrev ett fint svar. Jag frågade hur lång tid jag har på mig från det att jag startade datorn. Om jag kanske ska ställa den utomhus för säkerhetsskull osv. Talade om jag uppskattar inte såna här skitmail utan minsta fakta. Skickade till alla adressater och hoppas att någon endaste struntade i att skicka vidare.

  Har ibland googlat upp fakta ang personer eller händelser. Kopierat eller länkat till faktasidan. SKickat via ”svara alla” och sagt vad jag tycker om dessa mail. Och att folk faktiskt får tänka lite och kolla fakta innan man bara vidarebefodrar.

  Jag har faktiskt fått betydligt mindre efter detta. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s