Arkiv för kategori ‘Facebook’

Säkra upp ditt Facebook-konto

Publicerat: 3 december 2012 i Facebook, iPhone, Säkerhet

Kaspersky Lab släppte nyligen en kort instruktionsvideo som visar hur man kan säkra upp sitt Facebook-konto lite extra.

Han går bland annat igenom hur man kan koppla en mobiltelefon till kontot för engångslösenord, hur man också kan använda Facebook-appen på en iPhone eller Andriod för att stärka inloggningen. Han visar också hur man kan bli notifierad om någon använder ditt konto från en enhet som du inte tidigare har okejat och hur man hanterar Facebook-enablade applikationer som inte stödjer denna typen av “dubbelautenticering”.

När du har aktiverat dessa grejer (för det gör du väl?) måste man alltså fylla i ett SMS eller engångslösenord när man loggar in på Facebook, men om du vill kan du godkänna en enhet permanent så att du slipper extrasteget på just dem i fortsättningen. Då blir det som vanligt, dvs lösenord behövs fortfarande som vanligt även på de godkända enheterna. Man kan återkalla ett sånt godkännande senare om man vill.

Här är filmen som är 5 minuter lång. Den är bra och tydlig, dock borde han ha haft micken lite längre bort, hans p:n slår igenom lite Smile

Efter att du har startat filmen, tryck på kugghjulsikonen och välj någon av HD-alternativen för bättre bild.

Annonser

Utan att meddela användarna ändrade Facebook nyligen vilken epostadress som syns under Kontaktinformation på din profilsida eller tidslinje som den också kallas. Du kan kolla vilken adress du har där genom att:

  • Logga in på Facebook
  • Gå till din profil genom att klicka på ditt namn uppe till höger
  • Klicka på Om
  • Titta under Kontaktuppgifter

Folk har blivit jätteupprörda över detta, men personligen tycker jag att många överreagerar. Om någon mailar dig på din facebookadress kommer det ju som ett meddelande på Facebook och vill du att den personen ska få din riktiga epostadress kan man ju ge den till dom då.

Men vill du ändra vilken epostadress som syns på din profilsida, följ dessa steg:

  • Vid dina Kontaktuppgifter, klicka på Redigera. Nu ska det se ut så här (jag har 4 adresser registrerade):

image

  • Till höger om varje epostadress har du två kolumner, en som styr vilka som har rätt att se den epostadressen och en som styr om den syns på din tidslinje eller inte. Man kan alltså välja att alla adresser ska visas på tidslinjen, men sedan dölja vissa adresser för vissa personer/grupper.
  • Ställ in som du vill ha det och klicka på Spara

Jag har tyvärr inte hittat något sätt att göra detta från en mobil, sorry Malin.

Det blir många inlägg om Facebook på bloggen nu, ska försöka skriva om andra saker också framöver.

Har du också märkt att man ibland ser Facebook-inlägg om vilka videosnuttar som dina vänner har tittat på?

Jag är tveksam till att mina vänner aktivt väljer att publicera filmer de ser, jag tror snarare på att Facebook-applikationen, som man måste installera för att se filmen, publicerar det i bakgrunden för att göra reklam för sig själv.

Man kan enkelt undvika detta i vissa fall genom att ändra vilka rättigheter man ger applikationen.

Vi kan ta exemplet med Viddy. Ibland ser jag inlägg som säger " har tittat på ett filmklipp på Viddy", se exemplet nedan:

Första gången man vill titta på ett videoklipp från Viddy får man upp denna fråga:

 

Som ni ser är standardalternativet Offentlig gällande vilka som får se inlägg som applikationen gör åt dig.

Klickar man på den ser man vilka andra alternativ som finns:

Ändrar man t.ex. så att "Bara jag" får se dessa inlägg kommer ingen annan att behöva se när du kollar på videoklipp från Viddy:

Ibland vill man förstås att en Facebook-applikation ska kunna publicera inlägg i din tidslinje. Alla Facebook-applikationer har dessutom inte denna inställningsmöjligheten, men nu vet du i alla fall att den kan finnas och kan ta ställning hur du då vill göra.

Update:

Min vän Mathias tipsade mig om att jag även borde beskriva hur man ändrar en applikations rättigheter i efterhand.

Gå till Kontoinställningar och klicka på Applikationer. Leta upp applikationen du vill ändra och klicka på Redigera. Här kan du ändra vilka som ser inlägg postade av just den applikationen (eller ta bort applikationen helt om du hellre vill det).