Installera program enkelt med Ninite

Publicerat: 17 oktober 2013 i Uncategorized

Har du fått en ny dator eller har du kanske ominstallerat Windows? Visst är det tråkigt och tidskrävande att installera alla din favoritprogram igen? Visst, man kanske ha sparat dem i en mapp nånstans sen tidigare, men är det de senaste versionerna av programmen du har? Om inte så måste man hitta nedladdningssidan för varje program, köra installationerna, klicka nej till alla tillägg och toolbars som de försöker kränga på en.

Då har jag ett tips till dig: Ninite  (uttalas NINNajt, inte NAJnajt som många tror)

Man går till www.ninite.com och bockar i de program man vill ha installerade. Alla program finns såklart inte, men man kan tipsa dem om nya program vid Suggest an app på deras hemsida. De flesta är gratis eller trial-versioner. Se sist i detta inlägg för vilka program som finns i dagsläget.

När man klickar på Get Installer laddar man ned en liten installationsfil (ca 250 Kb) som har koll på vilka program du valde. Kör man denna fil installeras programmen i bakgrunden helt automatiskt. Toolbars och annat skräp installeras inte. Kör man samma installationsprogram lite senare uppdateras de valda programmen automatiskt. Har du redan uppdaterat ett program så skippas det.

Installationsfilen kan man flytta mellan datorer som ska få samma program installerade. Om programmet har stöd för flera språk installeras det språk som Windows har inställt, men detta kan man ändra om man vill. Är det ett 64-bitars OS installeras 64-bitarsversioner av programmen. Installeraren laddar ned programmen från utgivarens officiella hemsida och verifierar digitala signaturer och hashar innen de körs.

Ninite installerar och uppdaterar mer än 500 000 program varje dag! Att använda Ninite kostar ingenting, men de erbjuder betalversioner för företag och hemanvändare:

Ninite Pro kan cacha programmen lokalt , funkar offline, kan avinstallera program, kan slå abv inbyggda uppdateringsfunktioner i program och skrivbordsgenvägar. Detta kostar ca 1500 kr per år för 100 datorer.

Ninite Updater är för hemanvändare som vill bidra till Ninite. Den letar automatiskt efter uppdateringar till dina installerade program . Kostar ca 65 kr per år.

Här är programmen som finns idag. Jag använder många av dessa!

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

kommentarer
 1. Micke H skriver:

  Tack för ett jättebra tips. Ominstallerade två datorer idag och testade programmet och det sparade massor med tid. Saknade några program t.ex Citrix-client. men skickar in tips om detta 🙂

 2. Tom Aafloen skriver:

  Kul att det hjälpte!
  Jag har skickat in tips på program som tyvärr inte har kommit än, de går antagligen på hur många som förelår ett visst program. De kanske måste ha ok från utgivaren också?

 3. Niclas Westling skriver:

  Hej Tom,
  Ninite är toppen och används flitigt. Jag saknar främst Ccleaner från Ninites lista, men är nyfiken på vilka andra applikationer du regelmässigt brukar installera (som saknas på denna lista)?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s