Lagra foton i molnet – mina erfarenheter

Publicerat: 17 november 2012 i Uncategorized
Etiketter:, , , , , ,

ScreenClip(1)

Jag älskar Dropbox och använder det till nästan all data som jag skapar. Genom att trixa lite med referalls har jag fått ihop 18,2 Gb gratisutrymme i DropBox. Men jag skulle gärna vilja gärna ha backup i molnet av mina foton också och då räcker gratisutrymmet inte till. Tyvärr är DropBox fyra gånger så dyrt som t.ex. Google Drive eller SkyDrive, så om jag vill köpa till mer utrymme är DropBox inte ett rimligt alternativ för mig.

Jag beslutade mig för att testa  Google Drive och fick 205 Gb för 65 kr/månad. Men Google Drive-klienten visade sig ha lite egenskaper som inte funkade för mig. Om man t.ex. ominstallerar en dator, installerar Google Drive-klienten på den nya Windowsinstallationen och sedan pekar ut samma Google Drive-mapp med det sedan tidigare synkade datat (som ligger på en annan disk an Windows) så börjar den – istället för att synka alla filer – ladda ner allt på nytt så det blir dubbletter av allt. Den kunde alltså inte verifiera vilka filer som faktiskt redan fanns och var exakt lika och sedan bara synka det som skiljde utan började alltid ladda ner allt från början vid nyinstallation. Kanske inget stort problem för de flesta, men jag ominstallerar Windows ganska ofta och har dessutom bara ADSL, vilket gör att bandbredden är en begränsande faktor.

image

Så jag kollade då istället om SkyDrive passade mina behov. Jag betalade 347kr för ett år, men fick “bara” 125 Gb. Det går tyvärr inte att få mer utrymme från SkyDrive idag. Windowsklienten för Google Drive (som jag skrev om ovan) har länge haft stöd för att bara synka vissa av mapparna från molnet ned till klienterna, men den funktionen saknade SkyDrive-klienten när jag tecknade prenummerationen. Man fick alltså synka allt eller inget. Jag skulle t.ex. gärna vilja synka alla foton mellan hemdatorn och molnet, men bara det senaste årets foton till jobbdatorn.

Men igår släppte Microsoft en ny version av SkyDrive-klienten till Windows som fått funktionen att välja vilka av mapparna som ska synkas! Så i dagsläget är det denna lösningen som jag kommer att köra med.

Du kan ladda ner den senaste versionen av SkyDrive-appar här:
https://apps.live.com/skydrive
Det finns klienter till Windows, Mac, Andriod, iPhone/iPad och Windows Phone.

Vissa av er kanske underar om/hur man törs lagra sina privata bilder i molnet. Jag inser att det inte är riskfritt (bilder kan spridas, företaget kan ändra villkor eller gå i konkurs etc), men att bli av med foton är  ett värre alternativ för mig. Det är också fantastiskt smidigt att kunna logga in på valfri dator och kunna visa sina bilder där (vilket är svårt om man hanterar backup själv med t.ex. en USB-disk).

Jag använder Boxcryptor för att skydda mina känsligare dokument i Dropbox. Tänkte skriva ett separat blogginlägg om det längre fram, men kort kan man säga att man sparar alla känsliga filer till en ny enhetsbokstav som BoxCryptor skapar. Sedan krypteras det och enbart det redan krypterade datat läggs i DropBox (eller någon annan molnlagringstjänst för den delen). BoxCryptor har klienter för Windows, Mac, Linux, iPhone/iPad och Andriod.
Läs mer om det här: https://www.boxcryptor.com/

kommentarer
 1. Internetblogg skriver:

  Personligen använder jag både Dropbox och Google Drive (det första för arbetet, det andra för privat) och det fungerar bra för mig. Jag har dock bara de här synkade mellan molnet och i fallet av Dropbox två enheter (datorn hemma och på arbetet) så lika mycket krävs ju inte när det gäller inställningarna.
  Jag har haft tankar på att testa SkyDrive men har ännu inte gjort det, skall nog göra det inom de närmaste dagarna. Men kort och gott tror jag att det handlar mycket om precis hur mycket man känner att man vill kunna ställa in och om man bara är ute efter en gratisversion eller inte (där ligger ju Dropbox långt efter de andra, till exempel).

 2. Martin Blomberg skriver:

  Har du funderat på att testa Symform (http://www.symform.com/) eller något liknande?

 3. Tom Aafloen skriver:

  Har testat Wuala, annan tjänst med liknande upplägg, och den funkade helt ok. Nackdelen är att alla slutanvändare inte har lika hög uthastighet som större datacenters har. Stackars de som får sitt data på mina diskar, jag som har 0,75 Mpbs ut. Ingen videostreaming därifrån inte.
  Men jag gillar idén att det inte finns något specifikt företag som har ditt data.

  • Martin Blomberg skriver:

   Hmm, nätverkskapacitet är ju helt klart en nackdel men om vi pratar om backup så är det nog ingen som förväntar sig att man ska kunna streama information i några högre hastigheter.

   Vad bor du i för U-land som bara har 750 kbit när vi på landet har 90 Mbit? Eller är det så att du kör QoS som drar ner farten på tjänster med lägre prioritet?

   • Tom Aafloen skriver:

    Jag använder det inte bara som passiv backup utan tittar på, visar och delar med mig av bilder och filmer också.

    Vi har fiber i gatan utanför, men det kostar en hel del att ansluta villan och just nu är det andra saker som prioriteras. ADSL med 16 Mbps ned fyller mina diskar snabbt nog 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s