Hitta vänner i närheten – på Facebook

Publicerat: 24 juni 2012 i Uncategorized

Facebook har i all tysthet lanserat en ganska intressant funktion som de kallar för Hitta Vänner i Närheten (eller Find Friends Nearby på engelska).

Tänk dig att du springer på en person och ni båda vill lägga till varandra på Facebook, men någon av er har ett väldigt vanligt namn eller kanske ett svårstavat namn. Istället för att behöva leta upp rätt profil bland massor av sökträffar eller bokstavera namnet kan ni båda gå in på denna webbsidan samtidigt (när ni befinner på samma plats):

http://fb.com/ffn

Är man inte inloggad på Facebook i webbläsaren måste man logga in och dessutom godkänna att webbläsaren använder sig av din position. Sen kommer ni automatiskt att se varandras profiler på den webbsidan och kan då skicka vänförfrågningar till varandra.

Så här ser det ut om man går till sidan och ingen annan i närheten är på den sidan samtidigt:

IMG_8020

Här är Katarina och jag i närheten av varandra och har surfat in på sidan samtidigt:

IMG_8021

Observera att ALLA Facebook-användare som är på den sidan samtidigt i närheten kommer att synas i listan. Det gör det visserligen enklare att lägga till många personer samtidigt, t.ex. alla på ett möte eller en fest, men man kan också få upp irrelevanta träffar om andra personer också lägger till varandra. Jag har inte hittat någon info om vilket avstånd “i närheten” innebär i praktiken.

Funktionen kommer nog att skapa diskussioner om integritet och anonymitet, men man måste trots allt aktivt välja att använda funktionen och får själv ta ställning till om man vill använda den. Facebook-profilerna är ju sökbara oavsett, men om man inte vill avslöja vart man är kanske man ska tänka till en gång extra om det är värt smidigheten. Tänk t.ex. om  en kändis Facebook-profil dök upp på i närheten av något skumt ställe eller någon som alltid är på den sidan för att kunna stalka personer i närheten (man ser ju både profilbild och namn).

När funktionen utvecklades kallades den för Friendshake och det namnet finns fortfarande kvar, t.ex. i vissa webbadresser.

Hitta Vänner i Närheten-funktionen finns faktiskt inbyggd direkt i Facebook-appen på iPhone och på Andriodmobiler (tack Mattias Nordström för att du kollade).

Klicka enligt bilderna nedan på en iPhone så kommer du till en sida som ser ut som webbsidan i länken ovan:

IMG_8013

IMG_8014

IMG_8015

IMG_8017

IMG_8018

kommentarer
  1. Morteza skriver:

    Jag vet inte

  2. Morteza skriver:

    Jag vet inte vad jag ska skriver

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s