Spara drivrutiner inför ominstallation av Windows

Publicerat: 4 juni 2012 i Drivrutiner, Microsoft, Windows

Om du tänker ominstallera Windows på din maskin, till exempel för att testa senaste testreleasen av Windows 8, kan det vara bra att spara undan drivrutiner som du redan har installerade i din nuvarande Windows-installation. Då slipper man leta på tillverkarnas hemsidor efter rätt drivrutin. Det är ju inte heller alltid lätt att avgöra vad det är för enhet, vilken tillverkare har t.ex. Unknown Device i bilden nedan?

För att spara undan drivrutinerna kan man använda Double Driver. Det finns flera program som kan göra samma sak, fördelen med Double Driver, förrutom att den är gratis, är att man inte behöver installera något för att spara undan drivrutinerna, det är bara att köra den fristående applikationen.

Ladda ner Double Driver här: http://boozet.org/download.htm

Packa upp zip-filen och kör dd.exe.

ScreenClip(3)

Klicka på Backup och sedan på Scan Current System:

ScreenClip(1)

När den är klar klickar man på Backup Now och anger en sökväg vart man vill spara de exporterade drivrutinerna.

ScreenClip(2)

Spara dom t.ex. på USB-minne, i molnet eller liknande, så att du lätt kan nå dom från den nya Windows-installationen.

När man sedan har ominstallerat Windows är det bara att köra dd.exe igen och välja Restore. Man kan också installera enstaka enheter genom att i Windows Device Manager högerklicka på enheten du vill installera och välja Update driver software.

Hoppas detta tipset sparade mer tid åt någon än det tog att läsa det i alla fall  Smile

Ps. En nyhet i Windows 8 är att färgerna i Windows ändras utifrån vilken Skrivbordsbakgund man har och jag använder funktionen Slideshow för att byta bilder varje minut. Det är därför screenshotsen ovan har olika färgnyanser.

kommentarer
  1. Kristian Larsson skriver:

    Ovärderligt! Grymt Tom! Tackar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s