Handlingslista på nätet

Publicerat: 15 februari 2012 i Uncategorized

Detta ämne dök upp på fikarasten på jobbet idag och jag lovade att dela med mig av hur man gjorde. Varför inte göra det via min IT-blogg?

Hemma använder vi en handlingslista på nätet (eller i molnet som det numera gärna kallas). Fördelarna med detta är många. Man når listan oavsett vart man är. Är man inte hemma, på jobbet eller hos kompisar når man den alltid via mobilen (i ärlighetens namn använder jag oftast mobilen oavsett var jag är).

Listan är alltid aktuell och flera personer kan läsa den samtidigt även om man är på olika platser. En person kan t.ex. uppdatera den när den andra är på väg till affären. En annan liten med trevlig fördel är att man kan radera (inte bara stryka över) saker som man redan har lagt i vagnen. Bra vid storhandling!

Det behöver förstås inte vara just en handlingslista man använder detta till, det finns många användningsområden för en alltid nåbar anteckning.

Tänk på att det inte finns någon säkerhet i detta, bortsett från att man måste veta den exakta adressen till just din anteckning. Men det är ju också en av fördelarna. Man behöver inte logga in eller uppge nåt lösenord, så det går med andra ord väldigt snabbt att lägga till och ta bort saker från listan.

Så här gör du för att komma igång

Jag har provat olika tjänster men just nu är det tjänsten wrttn som gäller. Den är gratis, enkel och reklamfri.

Gå till http://wrttn.in/

ScreenClip(125)

Fyll i lite starttext och klicka på create:

ScreenClip(126)

Nu ser du texten, men kan inte ändra den. För att börja redigera, klicka på edit

ScreenClip(127)

Nu kan du lägga till, ta bort eller ändra texten helt fritt. När du är klart klickar du på save:

ScreenClip(128)

Återigen ser du texten, men kan inte ändra den.

Din unika anteckning har fått en unik webbadress, http://wrttn.in/admin/507ada04fca8 i exemplet ovan. För att i fortsättningen nå denna anteckning behöver du spara din unika adress, t.ex. som favorit/bokmärke på de datorerna du vill nå anteckningen ifrån. Du kan också be en teknisk kompis att skapa en adress åt dig som är enklare att komma ihåg. Glöm inte att spara länken även i mobilen! Ett enkelt sätt är att maila den till sig själv.

Vill du dela med dig av texten till någon annan som inte ska få ändra den klickar du på public url. Då öppnas en version av din anteckning som inte kan redigeras:

ScreenClip(129)

Det finns stöd för ganska avancerad formatering i wrttn, men det är inget som jag personligen har haft behov av. Har du det, gå till http://wrttn.in/, klicka på controls and options och sedan på Textile Reference. Här är en direklänk dit: http://wrttn.in/textile-reference/index.html

Exempel på formatering (tänk på att formateringen inte syns vid redigering av texten, utan först efter att du har sparat den):

ScreenClip(130)

Hoppas nån har nytta av tipset!

kommentarer
  1. Weasel skriver:

    Hej! Detta kan du säkert göra i OneNote i Hotmail ;D

    mvh W.S

  2. Tom Aafloen skriver:

    Hej Weasel!
    Ja, absolut, eller i Word Web Apps eller Google Docs. Fördelen med wrttn är, som jag skrev, att ”man behöver inte logga in eller uppge nåt lösenord”. Dessutom känns den snabbare än de mer komplexa webblösningarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s