Va, är du inte medlem på Diaspora än?

Publicerat: 25 november 2011 i Uncategorized

diaspora%20logo

Diaspora (uttalas daj-ÄSS-pora) är det senaste sociala nätverket som vill konkurrera med Facebook. Frågan är om de kommer att misslyckas som alla andra?

Idén bakom Diaspora är faktiskt ganska bra. Det är open source och påminner till utseende och funktion om både Google+ och Facebook. Man kan sätta upp egna noder (så kallade pods) som man äger och driftar själv. Vill man inte drifta en pod själv finns det publika pods man kan gå med i.

Men det finns alltså ingen central funktion som äger, styr och hanterar allt. Dina foton och inlägg finns på “din” server. Allt är säkert och privat redan från början (enligt utvecklarna) och eftersom det är open source kommer slutanvändare själva att kunna utvärdera/förbättra/anpassa.

Man kan hitta och lägga till personer som finns i andra pods genom federering, så alla dina vänner behöver inte skaffa ett konto i just din pod. Man loggar visserligen alltid in på den poden man skapade sitt konto på, men kan alltså följa vänner som har konto på andra pods.

Killarna bakom Diaspora har satt upp en egen pod som hittas på https://joindiaspora.com, den är tyvärr invite only jus nu. Säg till om du vill ha en invite, jag vet inte hur många jag har, men jag ger bort så länge det finns. De har hittils över 175 000 användare på joindiaspora.com. Fast det är ju en bit kvar till Facebooks 800 miljoner användare.

Här finns en lista på andra pods: http://podupti.me.

Min Diaspora-profil finns på https://joindiaspora.com/u/tomaafloen

Det finns natruligtvis nackdelar med detta systemet också. Om du lägger ut en rolig bild som börjar spridas är det från din server alla kommer att ladda den. Och vad händer om din pod krashar?

Namnet Diaspora betyder sprida ut, vilket verkar vara ett logiskt namn med tanke på designen. Även maskrosen som symbol passar ju in.

Diaspora startades upp som ett Kickstarter-projekt. Man förklarade vad man ville åstadkomma och folk donerade tillräckligt med pengar för att de skulle kunna satsa på utvecklingen av det. Man hade som mål att samla in 70 000 kr, man fick in nästan 1,4 miljoner!

Kommer folk snart att tröttna på Facebook och alla deras impopulära förändringar, irriterande spel och tillägg, struliga sekretessinställningar och det faktum att de har kopior av dina bilder och inlägg? Ja, då är nog Diaspora ett vettigt alternativ. Eller kommer alla att stanna kvar på Facebook för att alla andra är där? Det är nog min gissning.

Tyvärr gick en av utvecklarna av Diaspora, Ilya Zhitomirskiy, bort nyligen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s