Aktivera SMS-godkännande för inloggningar på Facebook

Publicerat: 26 juli 2011 i Uncategorized

Jag fick alldeles nyss ett meddelande om att ett "lyckat” inloggningsförsök hade skett på mitt Facebook-konto, från en mobil enhet i Stockholm. Med lyckat menar jag att det var rätt användarnamn och lösenord.

Hade jag inte aktiverat att jag dessutom måste godkänna Facebook-inloggningar från nya enheter via ett SMS till min mobil så hade den personen alltså lyckats logga in som mig. Det var med andra ord tack vare SMS:et med engångskoden som jag fick reda på det skedde.

När jag själv loggade in på Facebook (från en enhet som redan godkänts) hade jag en Notifiering med ett nytt inloggningsförsök, med info om vilken typ av enhet (mobil) och en karta (det var Stockholm). Tycärr sparades inte den i Notifieringshistoriken, så jag har ingen skärmdump på det.

För att aktivera detta på ditt Facebookkonto, logga in och gå till Konto Kontoinställningar och klicka på Ändra vid Kontosäkerhet.

Under Godkända inloggningar, kryssa i "Kräver att jag anger en säkerhetskod som skickats till min mobil".

Det var ett tag sedan jag aktiverade detta, så jag kommer inte ihåg när och hur man anger sitt mobilnummer, men det är nog ganska självförklarande.

Jag bytte självklart lösenord på Facebook direkt, jag kom faktiskt till byta lösenord-sidan när jag klickade i att det inte var jag i själva Notifieringen.

Jag vet inte hur de kände till mitt lösenord, det var 10 tecken, blandade helt utan logik (inte ens för mig). Jag använder det inte på någon annan site heller.

En brasklapp: Det fins säkert nån anledning till detta kan ha skett utan att någon faktiskt försökte logga in, jag kan dock inte komma på nån. Det kanske inte heller var från Stockholm, jag vet inte hur de vet det, GeoIP eller GSM-triangulering kanske? Oavsett så är det bra att aktivera detta skydd.

kommentarer
 1. Internetblogg skriver:

  Helt klart ett skydd som är värt att använda, om inte annat för att man kan känna sig lite tryggare i alla fall. Ska ta och aktivera det själv.

 2. Christer Hällman skriver:

  Kanske kan bringa lite ordning på detta. Nämligen råkat ut för det själv. Fick också samma mail om en lyckad inloggning från Sthlm.

  Alla aplikationer jag använder i iPhone/iPad som vill ansluta mot Facebook generer ett mail om en lyckad inloggning från en mobil enhet i Sthlm.
  Första gången jag såg det fick man ju stora hickan. Bytte lösenord och aktiverade SMS-verifiering.

  Jag har Telia som ISP. Min IP-adress listas som anv. i Sthlm. (där Telia Internet har sitt ”huvudsäte”.) Och mobil enhet; iPhone/iPad!
  Och varje ny applikation jag installerar som har Facebook-koppling genererar ett sådant mail. Och så får man lägga till den som en godkänd enhet. (ex. RockMelt/iPhone).

  Så det kan m.a.o. vara du själv som genererade det mailet om en lyckad inloggning.

 3. Tom Aafloen skriver:

  Jag har 41 godkända enheter för mitt FB-konto, så jag är väl medveten om hur det där förfarandet funkar. Lite för väl kanske, blir en aningens trött på förfarandet för varje ny app/dator/webbläsare.

  Det var just därför jag reagerade. Jag hade inte iPad:en i närheten och iPhonen låg i fickan när det plingade till. Jag gjorde ingenting som kunde trigga SMS:et och eftersom det brukar komma relativt snabbt efter en inloggning bör det inte vara något gammalt ”cachat” försök heller. Jag kan dessutom inte komma på att jag inte fått nåt SMS vid nån tidigare försök.

  Det borde inte kunna vara nån app som gjorde nått i bakgrunden heller, är den verifierad får jag inget SMS, är den inte verifierad har den inte mitt lösenord.

  Som sagt, det är säkert ingenting, men jag är rätt säker på att JAG inte triggade inloggningsverifieringen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s