Installera Windows Home Server 2011 via USB

Publicerat: 13 juni 2011 i Uncategorized

En kollega till mig undrade hur jag installerade Windows Home Server 2011 på en Acer H340, som på grund av att de är en utgående modell är riktigt billiga just nu. 3TB disk för 3000 kr eller 5TB för 3500 kr. Det är ju nästan billig nog för bara diskutrymmet, men här ingår Windows Home Server 2003 och själva servern också!

Jag började skriva instruktionerna i ett mail, men insåg halvvägs att jag lika gärna kan blogga om det istället.

Normalt brukar en Windowsinstallation inte vara något problem, men det som gör H340 lite speciell är att den inte har något grafikkort, den har inte ens en skärmkontakt. Den kommer som sagt förinstallerad med Windows Home Server 2003 och den administreras normalt via klientagent (som installeras på datorer som ska backuppas av WHS) eller via en webbläsare. Men nu ville jag alltså uppgradera min H340 till WHS 2011, helt utan möjlighet att se hur installationen går eller göra några val under installationen.

Innan du uppgraderar till WHS: Jag funderar ibland på att gå tillbaka till WHS 2003, då den har så kallad DrivePooling. Stoppar man i en ny disk blir det inte ytterligare en enhet eller ett nytt share, utan det befintliga utrymmet (som delas av alla shares) utökas bara, oavsett om en nya disken är ATA, SATA eller USB. Dessutom kan man välja om ett share ska vara duplicerat, dvs att allt innehåll i den mappen alltid ska ligga på två fysiska diskar (ifall en disk går sönder har man ändå all data i den mappen kvar). En slags fattigmans-RAID på share-nivå.

I WHS 2011 tog de bort detta och varje share ligger på en utpekad disk och måste man manuellt hantera detta. Även om det finns inbygga Wizards för att migrera shares mellan diskar är det inte optimalt. Just nu har jag mapparna Filmer och Filmer2 och det är precis det jag vill undvika. Det finns tredjepartsprodukter som löser detta i WHS2011, till exempel Driver Bender, DriveHarmony och StableBit Drivepool,  men alla dessa är bara i betastadiet än så länge och jag vågar inte labba med min personliga data. Jag har alltså inte testat någon av dem än, skriv gärna en kommentar om du har erfarenheter.

Ok, hur gör man då för att installera Windows Home Server 2011 på en dator utan skärm med hjälp av ett USB-minne?

Först måste du ha ett USB-minne (nähä?). Den måste vara 8Gb, 4Gb räckte precis inte. Jag hade ingen, så jag köpte en Zap Slider 8GB för 139 kr på Teknikmagasinet.

Sen ska vi göra USB-minnet bootbart. Tänk på att detta rensar allt på USB-minnet!

Starta cmd som administrator och skriv in följande kommandon:

 1. diskpart
 2. list disk (notera USB-minnets nummer i listan)
 3. select disk [nummer]
 4. clean
 5. create partition primary
 6. select partition 1
 7. active
 8. format fs=fat32
 9. assign
 10. exit

Köp eller ladda hem Windows Home Server 2011. Den finns t.ex. på Amazon, Newegg eller på TechNet/MSDN.

Kopiera hela DVD-innehållet (eller extrahera ISO-filens hela innehåll) till USB-minnet.

Skapa en ny textfil med namnet cfg.ini och placera den i roten på USB-minnet. Kopiera in texten nedan, ändra sedan det fetstilta till det som du vill ha. Detta är alltså en svarsfil som gör valen åt dig under installationen:
———————————————————
[WinPE]
InstallSKU=SERVERHOMEPREMIUM
ConfigDisk=1
CheckReqs=0
WindowsPartitionSize=61440
Processed=true

[InitialConfiguration]
AcceptEula=true
ServerName=Servernamn
PlainTextPassword=Lösenord
PasswordHint=Lösenordstips
Settings=All
———————————————————

För att enkelt kunna backa tillbaka till det förinstallerade WHS2003 tog jag ur den förinstallerade OS-disken som följde med (den var tydligt markerad med en klisterlapp) och installerade WHS 2011 på en annan disk. Se till att bara ha en disk i servern när du ska installera!

Sen är det bara att stoppa i USB-pinnen, starta servern och hoppas. Att disken låter (även om H4340 är relativt tyst hörs det) och att lampan på USB-minnet blinkar är bra tecken.

Jag bevakade min routers DHCP och när en ny adress dök upp (efter kanske 10-15 min) surfade jag till den IP-adressen och fortsatte konfigurationen av WHS2011 där.

Lycka till, Mattias! Hör av dig om du har frågor…   Smile

kommentarer
 1. Mattias skriver:

  Hej Tom!

  Tack för bra inlägg och tack för hjälpen. Ett litet tillägg till denna bara.

  Bootordningen i bios är satt så att den ska boota från disk före usb. Detta gör att du måste ha en blank disk för att detta ska lyckas.

  Mvh

  Mattias

 2. Andreas Ö skriver:

  Coolt. Jag installerade Ubuntu server på min – busenkelt – och satte upp en software raid på 5 minuter. Men jag ska testa WHS2011 också.. annars kanske det blir W2k8R2… funderar på om den klarar vmware annars 😉

 3. Tom Aafloen skriver:

  Tror tyvärr inte att den burken orkar köra VMWare, det är ju bara en Atom-processor i den.

 4. Andreas Ö skriver:

  Gick förresten inte så jättebra med WHS2011, den vill nog inte boota från USB… hårddisken som sitter i är helt blank.. nåt tips?

 5. Andreas Östrin skriver:

  Hittade felet och en lösning. Jag har en 80GB disk som systemdisk i Acern, WHS 2011 kräver 160 GB. Stoppade i disken i en annan dator och startade installationen och då kom felmeddelandet upp på skärmen. Ändrade sedan ”WindowsPartitionSize=61440” till ”WindowsPartitionSize=max” och startade om installationen, då körde den igång. När datorn skulle startas om första gången stängde jag av den och satte tillbaks disken i servern och då fortsatte installationen som den skulle.

 6. Tom Aafloen skriver:

  Ahh, schysst av dig att dela med dig av lösningen, tack!

 7. devil skriver:

  Jag sitter med en OEM licens eftersom jag inte ihttade någon annan att köpa. Jag har en windows home server, men installationen säger (helt riktigt) att programvaran är rätt, men att jag inte får installera den, då datorn inte är OEM:ad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s