Microsoft Safety Scanner

Publicerat: 20 april 2011 i Uncategorized

Om du misstänker att du eller någon du känner har fått ett virus ska du läsa detta.

2004 fick Microsoft problem med att vissa datorer krashade efter en uppdatering via Windows update. Efterforskning visade att alla de klienterna hade ett rootkit, som fick problem när Windows uppdaterade de dll:er som den utnyttjade.

För att undvika att detta skulle ske igen utvecklade Microsoft ett verktyg som automatisk laddas ner och körs en gång i månaden (via Windows Update). Det heter Windows Malicious Software Removal Tool, jag bloggade om det för två år sedan. Man kan också ladda ner det manuellt och köra det. Det är inte ett proaktivt antivirusskydd, utan det försöker “bara” upptäcka och ta bort virus som redan fått fäste i din dator. MSRT innehåller desutom bara en minidatabas med de mest spridda virusen just den månaden.

Nu har Microsoft släppt en version av verktyget med en mer komplett lista på virus som det kan ta bort. Det kallar verktyget Microsoft Safety Scanner och det är gratis att ladda ner och köra. Det behöver inte installeras och kan även köras direkt från ett USB-minne. Det kan köras utan problem även om man har ett annat antivirus installerat.

Verktyget fungerar bara 10 dagar efter nedladdning, detta för att man alltid ska ha en så färsk lista med virus som möjligt.

Det är fortfarande inte ett realtidsskydd, så du bör ha ett vanligt antivirus installerat.

Man kan välja olika typer av scans:

mss

En Quick scan på min dator ca 3 minuter. En liten miss är att statusbaren som visas under skanningen börjar om från början när den når slutet, så det är mer en indikator på att det går framåt än hur lång tid det faktiskt är kvar:

mss-bar

Så här vill man att det ska se ut efter en skanning:

mss-klar

Här finns Microsoft Safety Scanner att ladda ner, det finns även en länk till gratisantiviruset Microsoft Security Essentials där:

http://www.microsoft.com/security/scanner/

64-bitarsversionen är 69,3 Mb stor.

kommentarer
  1. Ken skriver:

    jag använder MSE och det fungerar alldeles utmärkt, har inte behövt använda Microsoft Safety Scanner sedan dess, men bra råd likväl.

  2. […] Security Essentials och virusborttagningsverktygen Microsoft Malicious Software Removal Tool och Microsoft Safety Scanner, men alla dessa kräver att datorn kan starta upp och faktiskt går att använda. Så är ju inte […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s