Intressant säkerhet för de som inte behöver kontroll

Publicerat: 5 juni 2010 i Uncategorized

Norton släppte häromdagen en ny DNS-tjänst – som de inte helt oväntat kallar just Norton DNS – som kontinuerligt kontrollerar att alla adresser man besöker inte är kända för att innehålla skadlig kod.

Personligen skulle jag aldrig acceptera att någon annan “bestämmer” vilka adresser jag kan besöka, men när ens vänner och familj för miljonte gången “har fått seg dator igen” kanske man kan testa denna lösningen hos dem?

Man installerar ingenting utan det enda man behöver göra för att använda sig av denna tjänst är att byta ut sina nuvarande DNS:er till följande IP-adresser:

198.153.192.1 & 198.153.194.1

imageNorton kontrollerar sedan alla dina DNS-anrop mot deras Safe Web database, som samlar in data från miljoner agenter runt om i världen och som besvarar miljarder förfrågningar om hemsidors status varje dag.

Vill man skydda hela nätverket hemma kan man ställa in DNS:en på routern/accesspunkten, annars kan man konfigurera det dator för dator. Det kommer till och med att komma små program för både Windows och Mac som gör DNS-ändringen åt dig, alltså ännu enklare för de som inte är så haj på detta med “data”.

För att manuellt kolla vilken status en adress har utan att ändra sin DNS kan man gå till http://safeweb.norton.com och knappa in adressen där.

Läs mer om Norton DNS här: http://www.nortondns.com
Tänk på att tjänsten än så länge bara är i beta men den är gratis för privatanvändare. Man också få information där om hur man byter sin DNS. Ja, jag vet att just DU vet hur man gör, men om man vill tipsa någon mindre erfaren lite snabbt kan man ju skicka dom till den adressen istället för att t.ex. försöka förklara hur man gör över telefon.
 

imageEn annan tjänst i samma anda som Norton DNS som kan vara bra  att känna till är Saf.li. Det är en URL-kortare, liknande tinyurl.com och bit.ly, men den kortar inte bara en URL, den ser också till att den inte länkar till något skadligt. Saf.li använder sig av BitDefenders databas över skadliga adresser och även Saf.ly är ännu bara i beta-stadiet. Läs mer och korta dina URL:er här: http://saf.li

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s