Bli av med fejkvirusvarningar

Publicerat: 19 mars 2010 i Säkerhet

Det finns många olika versioner av elak kod ute på nätet nu som utger sig för att vara ett antivirus och som visar upp en påstådd skanning som brukar hittar påhittade virus. Syftet är att man ska bli skrämd och antingen installera ett program dom rekommenderar (dvs en trojan) eller till och med att man betalar pengar för ett låtsasantivirusprogram som inte gör någonting annat än att ta bort varningarna för virus som inte finns… om det nu ens gör det.

Här är ett exempel på hur det kan se ut:

av360

Här är ett annat exempel:

Detta är alltså inte det riktiga Security Center i Windows utan en look-alike som länkar till skadlig kod. Tydligen är den så lik orginalet att man har använt sig av nyansen av blått för att skilja dom åt.

Denna kanske är lite mer uppenbar, eftersom jag testade från webbläsaren i min iPhone:

bild

MacAffe släppte häromdagen en specialversion av sitt virusborttagningsprogram Stinger. Den nya versionen av Stinger fokuserar enbart på dessa så kallade FakeAlerts.

Självklart går inte just du på dessa fultrick, men det kan vara bra att ha ett färdigt program redo när man ska försöka rädda mammas dator  🙂

Läs mer och ladda ner här:
http://vil.nai.com/vil/stinger/

Det händer inte så mycket på denna bloggen just nu. Det beror på att jag är pappaledig med min son Max. Jag ska försöka bli bättre på att uppdatera den framöver.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s