Använder du optimala DNS-servrar?

Publicerat: 15 december 2009 i Säkerhet

Jisses, vilken trist rubrik… Men det är en relevant fråga. Det sker väldigt ofta DNS-uppslag i klienter och om du kan snabba upp de frågorna lite, varför inte?

Säkerhetsexperten Steve Gibson har nyligen släppt ett litet verktyg som heter DNS Benchmark.

DNSBench

Med detta program (som inte behöver installeras) kan man enkelt testa sina nuvarande DNS-inställningar och jämföra dom med ett antal publika DNS-servrar.

1. Starta programmet och klicka på fliken Nameservers
2. Klicka på Run Benchmark
3. Efter att testet avslutats, klicka på fliken Conclusions

Listan över DNS-servrarna som följer med i programmet inkluderar t.ex. OpenDNS, Level3, Sprint, Verizon. Om man vill jämföra med DNS-servrar om inte är så USA-centrerade kan man enkelt lägga till och ta bort egna DNS-servrar ur listan. Man kan ha upp till 200 servrar i listan åt gången. Standardlistan i programmet inkluderar Googles nylanserade DNS-servrar.

Programmet skickar ca 150 DNS-förfrågningar till varje DNS-server och jämför svarstider och pålitlighet. Testet tar nån minut att genomföra. Man får även reda på om DNS-servern returnerar en korrekt Page not found (Error 404), som ser ut så här i IE:

404

eller om den har en egen version av Page Not Found-sidan, liknande denna, vilket jag inte gillar (då det t.ex. stör Windows Home Server-funktionalitet):

404second

I resultatlistan i programmet ser man namnet på DNS-servrarna, vem som äger dom och resultatet (som tabeller eller grafer). Listan kan sorteras automatiskt så att den snabbaste DNS-servern hamnar högst i listan.

Nåt jag gillar är Conclusions-fliken. Där skriver han i ord vad resultatet innebär. T.ex. om du inte har den snabbaste DNS-servern konfigurerad, om du bara har en server, om den är pålitlig etc.

Ladda ner och testa DNS Benchmark från Gibson Research Corporation: www.grc.com   (150 kb)

Programmet funkar på i princip alla Windows-versioner och även på Linux och Mac via Wine.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s