Småbarn vid datorn?

Publicerat: 5 augusti 2009 i Säkerhet

Att småbarn framför en dator kan ställa till det bortom vad ett erfaret IT-proffs kan rädda känner nog de flesta till.

Småbarnspappan Scott Hanselman upplevde samma sak och skrev programmet Babysmash! för att skydda sin dator från hans dotter.

När man trycker på tangentbordet dyker bokstaven man tryckte på upp på skärmen och en engelsk röst säger bokstavens namn (tyvärr lite trist dator-röst). Trycker man på andra tangenter än bokstäver dyker det upp färgglada symboler istället. Kllickar man med den stora muspekaren spelas en trudelutt.

Programmet körs i fullskärm och låser Windows-tangenten, Ctrl-Esc och Alt-Tab så att ditt barn inte enkelt kan ta sig ur programmet. Alt-F4 stänger programmet och Shift-Ctrl-Alt-O öppnar inställningsdialogen.

babysmasch

Det är tyvärr alldeles för vanligt att folk delar sin arbetsdator med barnen hemma och har man otur innehåller datorn känslig info och barnen råkar klicka på nån länk som leder till nåt elakt.

Så detta kan vara ett bra tips för de som “måste” dela med sig av datorn till kidsen, i alla fall de lite mindre. Svensk röst och möjlighet att byta ”skin” skulle dock göra den mycket bättre.

Ladda ner och läs mer här: http://www.babysmash.com

kommentarer
  1. Mattias skriver:

    Skoj för lillkillen här men tyvärr funkar det inte så bra. Han kommer åt många kombinationer som hoppar ut i Windows igen, och han lyckas starta upp processer i bakgrunden (t.ex. 100 utforskaren, eller kommer ut till inloggningsskärmen). Han hänger sig även på knapparna så att det inte händer nåt, förrän han släpper alla knappar igen.

    Ska det funka så måste alla knappar verkligen vara låsta, annars är det ingen idé. Provade även några andra program som skulle vara för bebisar, inte heller de lyckades låsa knapparna särskilt bra.

    Alt-f4 var inga problem för honom, han la hela armen rakt upp från alt så var det klart sen dessutom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s