Ny TrueCrypt-release ute (igen)

Publicerat: 19 juli 2008 i Säkerhet

Folket bakom krypteringsprgrammet TrueCrypt ligger verkligen inte på latsidan. Nu finns version 6.0a ute. En av nyheterna i release 6 är bland annat att man numera utnyttjar flera CPU-kärnor fullt ut (4 kärnor ger alltså fyra gånger snabbare kryptering/dekryptering).

Man kan nu dessutom skapa och köra ett helt dolt och krypterat operativsystem på sin dator. Man väljer om man vill starta ett ”decoy”-operativsystem – som man bör använda ofta för att det inte ska verka misstänkt – eller det krypterade dolda operativet genom att ange olika lösenord vid pre-boot authenticationpromten. Det är omöjligt att ens bevisa att ett dolt OS existerar. Spännande och smart!

Man har nu också lagt till en kopia av volume headern i varje volym som skapas av denna releasen av TrueCrypt. En volym med en skadad header går nämligen aldrig att mounta igen, så detta ökar tillförlitligheten. Denna nya releasen kan såklart mounta gamla volymer, men de får tyvärr inte automatiskt detta nya skydd bara genom att mountas.

Ytterligare en nyhet är att man nu kan skapa ”hidden volumes” även under Mac OS X och Linux.

Ett litet tips för de som använder en backuplösning som kollar på arkivflaggan (dvs om filen har ändrats). TrueCrypt låter nämligen medvetet bli att förändra Date Modified och arkivflaggan på filer som är krypterade volymer, även efter att de har mountats och innehållet har förändrats. Detta gör de för att försvåra IT Forensics, en fil som inte har ändrats på ett år är ointressant för aktiviteter som nylig skett. Detta beteende kan ändras om man vill att en förändrad TryeCrypt-fil ska backas upp vid en vanlig backup. Under Settings / Preferences finns det en inställning som heter Preserve timestamps of file containers. Kryssa ur denna och Date Modified uppdateras vid förändringar!

Senaste versionen väger in på endast 2,85 Mb, vilket är ganska imponerande för ett så kompetent program.

Ladda ner och läs mer på TrueCrypts hemsida:
http://www.truecrypt.org

Det är 10 dagar sedan releasen släpptes, jag får skylla min sena uppdatering på att jag har varit 2 veckor i Thailand nyss. Den sista veckan där var dessutom smekmånad  🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s