Sysinternals Live – kör direkt från internet

Publicerat: 3 juni 2008 i Uncategorized

Det är säkert många med mig som har använt gratisverktygen från Sysinternals, både före och efter att de köptes upp av Microsoft för 2 år sedan.

Varje gång jag använder ett av deras verktyg undrar jag alltid om det är den senaste versionen jag har och jag brukar ofta kolla upp det på deras hemsida. Detta har Sysinternals nu löst med Sysinternals Live beta, som lanserades för en knapp vecka sedan. Det beskrivs som ”a service that enables you to execute Sysinternals tools directly from the Web without hunting for and manually downloading them”.

Man kan numera köra den senaste versionen av verktygen direkt från deras site med en vanlig UNC-sökväg:
\\live.sysinternals.com\Tools\<namn>

T.ex. \\live.sysinternals.com\Tools\bginfo.exe

Det fungerar direkt i Kör-fönstret och i webbläsarens adressfält, men kör man det i ett cmd-fönster fungerar även autocompletion (tab) vilket kan vara bra om man inte kommer ihåg exakt vad filen heter.

På denna sidan kan man se den senaste versionen alla deras program: http://live.sysinternals.com/

Använder man en nedladdningsverktyg, t.ex. DownThemAll till FireFox, kan man med denna sidan enkelt få ned aktuell version av alla program och hjälpfiler.

Det finns såklart en säkerhetsrisk med detta (som med allt som är användarvänligt). En DNS-poison attack skulle t.ex. kunna lura användare/skript att gå till en falsk version av sidan, som i värsta fall kan innehålla trojansmittade versioner av deras program. Dessutom vet jag inte hur säker deras ”fileshare”-lösning är, men känner jag Mark Russinovich rätt gissar jag att de har tänkt på det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s